Bemutatkozás: Miskolci Spider (Pók) Mentőcsoport


Lehoczki László, a Miskolci Spider (Pók) Mentőcsoport alapító vezetője 40 éve 24 órában áll kutyáival és társaival a bajba jutottak szolgálatában. Pedig túl van egy súlyos infarktuson és egy szívműtéten. Azt vallja, az életnek tervei vannak vele, és azért adott még egy esélyt, hogy segíthessen másokon. Az elkötelezett segítő Hope (Remény) nevű kutyájával nemrégiben  vendégeskedett Törökországban, ahol nem csak Hope, de Mancs érdemeit is elismerték. Szobrot is emeltek a hős magyar kutyának.


A Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport 1996. júniusában alakult meg Lehoczki László vezetésével. Tagjai önkéntesek, mentési és felderítési tevékenységüket karitatív módon, saját kutyáikkal, felszereléseikkel végzik. Szakembereink kutyás, búvár, alpinista, barlangász egyesületekből, valamint mentőorvosokból és a B.-A.-Z. megyei Polgári Védelmi Parancsnokság állományából kerültek ki. Az alkalmazások számának növekedése miatt, valamint a feladatok összetettsége végett egy sokrétű feladatot ellátó csoport létrehozását láttuk célszerűnek. Ezt felismerve egy olyan szervezeti formát hoztunk létre, amely kis létszámú és univerzális mentési feladatokat lát el, melynek fenntartási költségei még elviselhetőek. 1996. júniusában megalakult fent említett szakemberekből a Miskolci Speciális Felderítő- és Mentőcsoport.


A Miskolci Spider Mentőcsoport anyagi támogatója - a Miskolci Spider Mentőcsoport és Mancs Követőiért Alapítvány.


A csoport felállásánál fogva az emberi életek és anyagi javak mentésére szakosodott, a megrongálódott épületekben, romokon, roncsok között, nyílt, erdős, bokros, sziklás területeken, vízen és víz alatt képes élő és halott személyek felkutatására, mentésére és - szükség esetén - sürgősségi orvosi ellátására. Munkánkat segítik koordináló szakemberek, tolmácsok, speciális feladatokra kiképzett kutyák, kutyavezetők, alpinisták, barlangi mentők, statikusok, búvárok, orvosok, műszaki mentők.


Az alkalmazások végrehajtása Polgári Védelmen keresztül, együttműködve a rendőrséggel, tűzoltósággal, mentőszolgálattal, vöröskereszttel, önkormányzatokkal.


Csoportunk fennállása óta keresett elkóborolt, eltűnt gyerekeket, felnőtteket, közúti baleseteknél végzett elsősegélynyújtást, kútból tavakból, folyóvizekből emelt ki személyeket, gépjárműveket, tárgyakat. Rendkívüli időjárási helyzetekben (árvíz, hó, földcsuszamlás, hó- és sárlavina) nyújtott segítséget a rászorulóknak. Elszabadult vadállatok befogásában is segédkezett már.


A mentőcsoport nonprofit szervezet, kizárólag a tagok és a szponzorok támogatásával működőképes.

Mancs tér - lehoczki László és Hope
Lehoczki László és Hope mentőkutyája
Törökországi földrengés
Miskolci Spider Mentőcsoport és Mancs Követőiért Alapítvány 
Adószám: 18436556-1-05     Bankszámla: OTP Bank   11734004-26002198